Bitki hakkında genel bilgiler

Bitki hakkında genel bilgiler
Bilimsel adı Inula viscosa L. dir. Asteraceae familyasına ait olup çok yıllık tıbbi bir bitkidir. Türkiye,de daha yaygın olarak Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. İçerdiği kamfor nedeninden dolayı güçlü aromatik bir kokusu sahiptir. Bitkinin gövdesi ve yaprakları sıcak havalarda artış gösteren yapışkan bir reçine ile kaplıdır. Yaz aylarının uzun sürdüğü Akdeniz ikliminde bulunan yapışkan andız otunun reçinesi iklimin de etkisi ile Avrupa’da bulunan hem cinslerine arasında daha fazla bakteri ile mantar öldürme yeteneğine sahiptirler. 
Bitki dünyanın bir cok ülkesinde çeşitli amaçlarla kullanılır. Geleneksel olarak İsrail ile Filistin’de bulunan Araplar ile bedeviler tarafından iki bin yıldan daha uzun süredir kullanılmaktadır. Tarihteki ilk yazılı kayıtlara göre M.S. 23-79 yılları arasında yaşamış olan Romalı tarihçi yazar Pilinius yapışkan andızotunun dişleri kuvvetlendirmesi, köklerinden elde edilen çayında öksürük, bağırsak solucanları, mide gazları ve sancılarını dindirmede, zehirli hayvanların ısırıklarınında tedavisinde  kullanıldığını belirtmiştir. 
Geleneksel olarakta iltihap giderici (anti inflamatuar) ve mikrop öldürücü (antiseptik), balgam sökücü (ekspektoran), öksürük azaltıcı (antitussif), romatizmal ağrıların giderilmesi (analjezik),  idrar söktürücü (diüretik), kansızlık (anemi), verem (tüberküloz), bronşit, kanser mide – onikiparmak bağırsağı (gastro-duedonal) hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. 
Yaraların üzerinede kurutulmuş toz halindeki yapışkan andızotu yapraklarının sürülmesiyle yaraların iyileştirildiğini anlatılmaktadır. Alkol ile hazırlanan tentürünün yaraların tedavisinde kullanılmış ve mikroplardan arındırılmasında faydalı olduğuda ayrıca belirtilmektedir. Kanayan ve açık yaralar üzerinede taze yapraklar yerleştirilerek kanın daha hızlı pıhtılaşmasını sağladığı ve acık yaranın mikrop kapmasınıda engellendiği bilinmektedir. 
Romatizmal eklem ağrıları ve iltihabı için yapraklarından hazırlanan çayı banyo suyuna katarak faydalanılmaktadır. 
Geleneksel olarak Filistin ile İsrail’ de tansiyon ve şeker hastalığı tedavisinde en etkili 5 bitkiden bir tanesi olarak kabul edilir. Etkisi insülin salgılanmasından bağımsızdır. Bir fincan için 3-5 yaprak ile demlenip çay gibi tüketilmektedir. 
Kanayan ve şiş dişetlerinin tedavisinde çay olarak  günde birkaç gez gargara yapılmıştır. 

Basur (hemoroid) tedavisinde bitki yaprakları öğütülmüş toz haline getirilmiş olarak yapışkan andızotu zeytinyağı ile karışım yaparak uygulanmaktadır. 

ÖNEMLİ UYARI DİKKAT: 

Bitkiyi kullanıp yan etki gördüğünüz anda doktorunuza danışmayı unutmayın. Bu aktarılan bilgiler tecrübeye dayalı bilgilerdir. Şifa sahibi Allah'tır. Lütfen sizde bu bilgilerin ışığında, bu bitkiyi kullanıp faydasının olup olmadığını yorumlar kısmında bilgi ve tecrübelerinizi paylaşınız. 

0 yorum :

Yorum Gönder